AKTUALITY

Vloženo: 27. února 2018
30 perspektivních profesí ve Zlínském kraji

Projekt Datová platforma zaměstnanosti Zlínského kraje přináší mimo jiné zajímavý pohled na třicítku profesí, které byly vybrány jako klíčové z hlediska jejich uplatnitelnosti na trhu práce. Na nových webových stránkách www.monitorzk.cz jsou detailně popsány profese, které mají ve Zlínském kraji budoucnost a firmami nebo organizacemi jsou často poptávané. Jsou mezi nimi např. gumař, nástrojař, zedník, učitel, IT specialista a mnohé další.

„Každá profese má vytvořenou tzv. kartu, která na prvním místě zahrnuje popis, co zaměstnanec na dané pracovní pozici dělá. Chcete-li vědět ještě víc, prolink vás dovede na stránky Národní soustavy povolání, kde můžete najít konkrétní kvalifikační požadavky na profesi, zdravotní i pracovní podmínky apod. Karta dále obsahuje další informace, a to o měsíční mzdě včetně trendu růstu či poklesu, který mzda vykazuje v porovnání s výsledky za předchozí rok, dále obsahuje informace o požadovaném vzdělání, možnostech studia či volných místech,“ vysvětluje Olga Šišková z Krajské hospodářské komory Zlínského kraje.

Chcete například pracovat jako zámečník? Na stránkách se dozvíte, že hrubá měsíční mzda zámečníka ve Zlínském kraji se pohybuje od 16 000 do 36 300 korun, v České republice vykonává toto povolání 89 300 osob, přičemž ve Zlínském kraji je to 4954 osob, že je v regionu poptáváno prostřednictvím Úřadu práce 156 zámečníků a že k výkonu této profese je nutné mít středoškolské vzdělání s výučním listem, který je možné získat na osmi školách ve Zlínském kraji.

Při výběru třiceti klíčových profesí byla zohledněna nejen odvětvová struktura ekonomiky a zaměstnanosti ve Zlínském kraji, ale také současná i očekávaná poptávka zaměstnavatelů, dále dopady demografického vývoje či technologických změn na profese ve Zlínském kraji,“ říká Martina Hladká ze společnosti TREXIMA, která je garantem monitoru Klíčové profese. Zdrojem dat na kartách o volných místech jsou informace Úřadu práce z roku 2017, údaje o mzdách pocházejí z Informačního systému o průměrného výdělku. Data budou aktualizována jednou ročně v jarních měsících.

„Věřím, že karty profesí mohou být dobrým vodítkem pro výchovné či kariérní poradce, i pro rodiče a žáky, kteří uvažují o výběru svého budoucího povolání. 28. února je proto budeme představovat ve Zlíně i na setkání kariérních poradců v rámci konference „Kariérové poradenství – trendy, tipy, inspirace“, které pořádá Krajský úřad Zlínského kraje. Pro jejich práci mohou být karty profesí dobrým pomocníkem,“ říká Iveta Táborská, ředitelka Krajské hospodářské komory Zlínského kraje.





< ZPĚT




Copyright © 2017 | INSTITUTKHKZK | Design: barbaradesign.cz | Code: horak.cx